My country is the World. My religion is to be Human.

Maroko – putovanje kroz vreme

Maroko je kraljevina na severu Afrike. Najkraća udaljenost između Maroka i Evrope je samo 13 kilometara (koliko je širok Gibraltar). U Maroku se govori arapski i francuski jezik. Najzastupljenija religija je islam. Zanimljiva činjenica je da u Maroku postoji jedan zubar na svakih 800 000 ljudi.

Maroko je jedna u nizu zemalja koje nisam posetila pa je činjenica da su karte bile jako jeftine doprinela tome da kupim karte sa drugom Nemanjom (koga sam upoznala u Tokiju) i upustim se u marokansku avanturu.

Odlučili smo da idemo sledeću rutu:
Beograd → Temišvar → Milano → Marrakesh → Casablanca → Rabat → Fez → Milano → Temišvar → Beograd

Glavni grad Maroka je Rabat, najveći grad je Casablanca sa 4 i po miliona stanovnika, najlepši grad je Marakeš a najautentičniji je Fes. Tako da je ruta bila odlična.

Cena karata:
Beograd – Temišvar, kombi, Gea Tours – 40 EUR povratna karta
Temišvar – Milano, avion, Wizz Air – 35 EUR povratna karta
Milano – Marrakesh, avion Ryanair – 30 EUR u jednom pravcu
Fez – Milano, avoin, Ryanair – 70 EUR u jednom pravcu

Tako da su me 4 avionske karte izašle 135 EUR i 40 EUR kombi prevoz što je 175 EUR za prevoz.
Između gradova u Maroku smo se kretali vozom koji je bio jako jeftin, max 8 EUR po karti.

Marrakesh
U Marakešu smo bili smešteni u riadu (gostionica/guesthouse, tradicionalna kuća koja ima maksimum 6 soba). Riad je bio smešten u medini. Svaki veći grad ima svoju medinu, stari grad okružen zidinama.

Celokupnom utisku je doprineo smeštaj koji je bio autentičan. Kliknite na sliku kako biste je uvećali:

Slike preuzete sa linka.

Jedna velika razlika između starog grada u Evropi i starog grada u Maroku je ta što marokanski stari gradovi su i dalje aktivni, ljudi žive u njima. Marakeš je najlepši grad koiji smo posetili. Ulicu su uske tako da automobili ne mogu da prolaze. Naiđe po neki motor ili biciklista. Kada se šetate gradom, pažnju vam odvlače radnje koje se nalaze na tim uskim putevima. Zanimljivo je to da postoji par tipova radnji i svi prodaju sličnu robu. Sve vam postane isto posle nekog vremena i samo vidite autentično šarenilo i šare arapske kulture. U par navrata me medina podsetila na tuske bazare u Istanbulu.

S obzirom da većina žena nosi burku, tako da su prekrivene od glave do pete, dobro je da se šetate sa pokrivenim nogama i grudima. U Marakešu sam kupila kaftan, tradicionalnu marokansku haljinu. U njoj sam se šetala ulicama sa sve roze naočarima. Ne moram da vam kažem da sam bila glavna atrakcija. 🙂

Casablanca
Najveće razočaranje je bila Kazablanka. Ovaj grad ima zvučno, izvikano ime i to je to. Ništa drugo mi se nije svidelo. Jako je prljavo. Nakon Marakeša, jedva sam čekala da odem iz Kazablanke koja je imala baš loš vibe. Pored svega toga, još je i najskuplji grad. Smeštaj smo platili 40 EUR za noć što je duplo skuplje nego u ostalim gradovima.

U Kazablanci se nalazi sedma najveća džamija na svetu. To je jedna od najlepših džamija koje sam videla. Nalazi se na rubu mora, čak je jedan deo izgrađen iznad mora. Kada se ova džamija gradila, svi stanovnici su morali da učestvuju sa po par eur, po naredbi kralja.

IMG_20160225_125532_1456910649743

Rabat
Glavni grad Rabat je mešavina starog i novog, jako lepo usklađeno. Pored Rabata se nalazi grad Sale koji je odvojen od Rabata rekom i mostom. U gradu Sale se nalazi ogromna medina koja je mnogo prljavija i strašnija od medine u Marakešu. Skoro da i nema popločenih puteva, svuda je blato. Higijena je na lošem nivou. Prodavci prodaju na zemlji, na najlonu. Meso se prodaje na drvenim pločama ispod kojih se šeće gomila mačaka.

U par navrata smo videli kako prodaju meso koje skidaju sa kopita. Baš jezivo je izgledalo. Takođe, neretko smo nailazili na prodavce raznih delova životinja poput glava, želuca itd.

Fez
U Fesu smo bili smešteni takođe u raidu u medini. Za ovu medinu vam je potreban vodič ako se ne snalazite najbolje u prostoru. Medina ima 3 000 ulica i 80% nije ucrtano u Google mapama jer su preuske i nemaju saobraćaj. Par puta smo se gubili. Ovo je najstrašnija medina u kojoj mo bili. Na svakom ćošku se okupljaju momci koji vas gledaju popreko i znatiželjno. I svi hoće samo jedno od vas: pare. Svi znaju da je jako teško kretati se po medini pa zato vam svi nude svoje usluge vodiča, naravno, za pare. Gomila lokalnih klinaca od pet godina krene da zarađuje pare na ovaj način. Do skoro, većina kuća nije imala vodu već su se snabdevali sa obližnjih česmi.

Hrana
Hrana im je jako jednolična. U svakom gradu je isti menisa brzom hranu koju možete videti u Evropi:  senviče, pice, pomfrit itd. Kuskus koji se jede samo petkom nismo nigde našli kao brzu hranu. Probali smo ga u kući mog prijatelja Amina u Rabatu. To je bio najbolji obrok.

IMG_20160226_131953

Generalno, prelepo je iskustvo. Osećala sam se kao da sam u nekom srednjovekovnom filmu. U par navrata sam se pitala, kako je moguće da ovako nešto paralelno postoji sa ostatkom sveta. Prosto je neverovatno. Zahvalna sam što imam prilike da vidim tolike različitosti i da deo nje ostane u meni.

Više slika možete pogledati u mom FB albumu.

You may also Like

1 Comment

  1. Mirjana

    15th mar 2016 - 11:56

    Miličice draga,
    Ma ti si slatka i preslatka….kako sam uživala. Super su ti slikice.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Milica Radovic-Mandic

Kategorije

×