My country is the World. My religion is to be Human.

Kako su kenijci ubili banke

U malom selu Adiedo sam naišla na jedan prizor koji me je oduševio. U pitanju je grupa žena od 30 članova koja se zove Upendo women group (Upendo znači ljubav). Okupile su se kako bi pomogle jedna drugoj i rešile problem komplikovanog finansijskog i bankarskog sveta kome one nemaju pristup zbog udaljenosti banke od sela u kome žive i zbog toga što većina njih nema lične karte niti bilo koje druge isprave. Ovakve grupe su rasprostranjene svuda po Keniji.

Upendo group postoji šest godina. Tri osobe vode celu grupu: vođa grupe, sekretar i blagajnik. Svake godine u januaru se nalaze, ulažu po 1000 šilinga (što je blizu 10 EUR) u kasu ili koliko se već dogovore i koliko ko može. Novac što skupe na početku je obrtni kapital kojim raspolažu (svako ima procentualno udela koliko je novca uložio). Ovaj novac se čuva u kući vođe grupe, u metalnoj kutiji sa tri katanca.

a
Tri žene koje vode Upendo group

Sastaju se svakog četvrtka. Ovaj sastanak ima 3 dela. Prvi deo sastanka skupljaju pare na gomilu koje će bilo ko od članova moći da pozajmi i da vrati bez kamate ukoliko se neka nesreća desi u porodici.

Drugi deo sastanka se odnosi na uvećanje prvobitnog kapitala. Dakle, ko želi, može da doda još para i time uveća svoj procenat udela u grupi. Obično svakog četvrtka dodaju po 2 EUR ili više.

Treći deo je najbitniji i ogleda se kroz svrhu postojanja ove grupe a to je pozajmica. Svako od članova može da pozajmi koliko god želi novca iz kase. Nakon mesec dana mora da vrati taj novac sa kamatom od 10%. Ova kamata se na kraju godine raspodeli na sve članove grupe. Tako da ovi ljudi, ne samo da imaju sistem uz pomoć kojeg mogu da pozajme novac za započinjanje nekog projekta (piliće, useve itd), već mogu i da zarade na kraju godine.

Ovo je genijalno! Imala sam tu privilegiju da vidim kako funkcionišu i bila sam oduševljena snalažljivošću koje su pokazale ove žene. Na sastanku je jedna žena uzela zajam od 300 EUR kako bi počela svoj projekat.

IMG_20160630_154650

Članica grupe uzima pozajmicu

Za srećan put sam dobila papaju od glavne žene u čijoj kući se održavao sastanak. To je za njih čast da nešto ponesem iz kuće kada odem.

IMG_20160630_160422

Ne samo da su banke zaobišli na selima, već cela Kenija ima jedan predivan sistem koji se zove M-Pesa. Taj sistem je zapravo e-wallet (elektronski novčanik). Funkcioniše tako što je vezan za određen broj telefona. Broj telefona je zapravo username M-Pesa sistema. Ukoliko želim da dodam novac na svoj M-Pesa račun, odem do agenta koji se nalazi u svakom selu, usvaoj prodavnici, dam novac i oni mi napune moj M-Pesa račun. Sa M-Pesa računom se može plaćati sve, avionske karte, računi, školu, možete slati novac drugim ljudima u Keniji… Sve što je potrebno da znate je nečiji username M-Pesa sistema.

IMG_20160627_090817

Mpesa uplatno mesto – agent

M-Pesa je proizvod Vodafon kompanije i države Kenije. Sistem je toliko zaživeo da svi koriste M-Pesu uprkos opiranju banaka. Banke su na kraju morale da usvoje ovaj sistem i integrišu ga u svoje sisteme. Na običnim telefonima M-Pesa funkcionište preko USSD koda (to je ono kada zovete *100#) a preko smartphone-a možete koristiti aplikaciju. Kenijci čak plaćaju struju preko Mpese. Plate unapred, dobiju kod koji ukucaju u u neki uređaj u kući i struja im je omogućena. Tak uređaj izgleda ovako:

IMG_20160722_194308

M-Pesa je nastala iz istog razloga iz kojeg je nastala Upendo grupa. U Keniji ima previše ruralnog i neobrazovanog stanovništva tako da su morali da nađu novi način razmene novca. Ako mene pitate, genijalan način. Zanimljivo je to da ovaj sistem postoji u još nekim zemljama Afrike ali se nigde nije primio kao u Keniji.

You may also Like

1 Comment

 1. Mirjana

  5th avg 2016 - 13:17

  Miliceeeee….pa gde si ti?? Uh sad mi je lakse, vidim sa di dobro donosno odlicno. 🙂
  Vidim i te nove kikice, bas su ti kul. DIvna si po sto puta ali meni je to ipak premalo onformacija 🙁
  Valjda ces nam sve pisati i pricati kad se vidimo ili kad dodjes?
  Uzivaj jos malo…ako se ne varam 20-ti je blizu?
  Ljubim te

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Milica Radovic-Mandic

Kategorije

×